Vloggposter

Denne vloggen vil øke din kunnskap om juridiske problemstillinger og bruk av våre enkle kontraktsmaler på en forståelig måte.
Ønsker du svar på noe? Send en mail, så skriver vi et innlegg!
Går du med tanker om å «begynne for deg selv»?

Du kan være håndverker eller ha en god idè som du ønsker å realisere eller kanskje dere er noen som sammen ønsker å gjøre noe.

Det å «begynne for seg selv» og ikke være ansatt et sted, reiser mange spørsmål, både før du skal begynne, når du driver din virksomhet og hvis du ønsker å slutte.

Det første spørsmålet man må spørre seg og tenke gjennom, er«i hvilken form skal jeg drive min virksomhet». Det mest vanlige er å drive«enkeltpersonforetak» eller aksjeselskap.

Det er fordeler og ulemper med begge typer virksomhet. Hvis man driver et enkeltmannsforetak, så er det enkelt forklart, bare en forlengelse av deg selv. Det du tjener går i din lommebok og den gjeld opparbeider deg, blir din gjeld fullt og helt.

Starter du aksjeselskap, skaper du i realiteten en helt ny«juridisk person». Dvs at det ikke er «deg» som tjener pengene, men denne nye«juridisk personen». Det betyr at det ikke er dine penger som du tjener, men at du må ta det du skal ta ut av selskapet som ordinær lønn. Det selskapet opparbeider seg i gjeld blir «denne juridiske personens» gjeld og i utgangspunktet ikke din. Som eier av aksjene i selskapet har du lite ansvar for hva som skjer, men du må som eier av alle aksjene velge et «styre», og dette styret blir ansvarlig for hva denne «juridiske personen» gjør. Ofte vil den som starter et aksjeselskap selv være styre, enten alene eller sammen med noen. Man blir dermed ansvarlig for det som skjer med denne «juridiske personen»allikevel.

Å lage et enkepersonsforetak er enkelt. På Altinn finner du et skjema som heter "Samordnet registermelding". Fyll ut, signer og send inn. Det er en forutsetning at du skal drive «næringsvikrsomhet». Å drive «næringsvirksomhet» er at du driver med noe som over tid kan gi overskudd, at det skal vare over enn viss tid (ofte mer enn et år) og at det ikke kan sies å være en hobby eller det kun er et oppdrag. Deretter får du et organisasjonsnummer.

Å starte et aksjeselskap er litt mer omstendelig. Et aksjeselskap må «stiftes» og for å «stifte» et aksjeselskap må du har en aksjekapital på minimum kr. 30.000, det må bekreftes at aksjekapitalen er innbetalt og det må velges et styre. Man trenger ikke lenger ha revisor i et aksjeselskap, men det må da aktivt velges bort. Det finnes skjema for dette også i Altinn, men det anbefales å få hjelp til selve stiftelsen av aksjeselskapet.

Det finnes flere former for selskap man kan drive under hvis man f eks er flere som ønsker å drive sammen, f eks Ansvarlig selskap med delt ansvar eller Ansvarlig selskap med solidarisk ansvar, men disse formene er mer uvanlige og byr på andre utfordringer.

kontrakter

Få alt på stell med avtaler i hverdagen. Her er våre mest kjøpte avtaler! Kun 20kr pr signatur

Samboeravtale

kr 2499

Kommer snart

Les mer

Kjøpsavtale

kr 2499

0,-

Les mer

Fremtidsfullmakt

kr 2499

Kommer snart

Les mer

Låneavtale, vederlag

kr 2499

0,-

Les mer
Last ned appen Lawyered!
En enkel måte å lage kontrakter når du er på farten!