Vloggposter

Denne vloggen vil øke din kunnskap om juridiske problemstillinger og bruk av våre enkle kontraktsmaler på en forståelig måte.
Ønsker du svar på noe? Send en mail, så skriver vi et innlegg!
Har du «startet for deg selv» ? Hvilke plikter har jeg?

Den viktigste forpliktelsen man har hvis man har gått tildet skritt å «starte for seg selv» er at man må lage et regnskap. Det finnes mange enkle regnskapsprogrammer som gir mulighet for å skanne inn bilagene i regnskapsprogrammet. F.eks Tripeltex eller Fiken!

Hvis du har enkeltpersonforetak, blir regnskapet en del av din egen selvangivelse og inntektene og overskuddet ditt kommer som «næringsinntekt» i egen selvangivelse. Du trekker ikke skatt av inntekten, som du nok er vant med som ansatt, men du får en regning fra Skatteetaten på forskuddsskatt. Hvis du ikke har tenkt på dette første året du begynner kan du ende med en saftig baksmell, så det er lurt å tenke på at en god slump av det du får i overskudd går til skatt.

Hvis du driver aksjeselskap, skal Skatteetaten ha eget regnskap og selvangivelse for denne juridiske personen du har laget, og skatten beregnes da ut fra selskapets overskudd. Hvis du har hatt overskudd ett år, får du også krav om forskuddsskatt for selskapet. Da kan du måtte både betale restskatt og forskuddsskatt omtrent på samme tid. På samme måte som for enkeltpersonforetaket, er det lurt å sette av penger til skatten.

Det er ikke mange områder hvor det ikke skal beregnes moms idag. Det er stort sett helsetjenester og undervisning hvor det ikke må legges på moms når man fakturerer sien tjenester. Den fakturaen du lager som kommer over kr. 50.000 blir å momsberegne. Det gjelder alle typer selskaper. Du må da på nytt gå inn i Altinn og fylle ut Samordnet registermelding og gi beskjed om at du nå er momspliktig. Det kreves da at du sender inn de fakturene du har laget opp til kr. 50.000,-.

Du blir da moms registrert og bak organisasjonsnummeret vil du da få MVA. På alle fakturaene dine er det da viktig at det står MVA med store bokstaver bak organisasjonsnummeret. Det sikrer at de du selger til som også er momsregistrert får trukket momsen i sine regnskaper.

6 ganger i året vil du da måtte sende inn melding via Altinn om en momsavregning. Hvis du er en liten aktør og ikke har omsetning på mer enn 1 million siste 12 måneder, kan man søke om å få innrapportere momsen bare en gang på år. Dette kan du imidlertid ikke gjøre første året, men da må du rapportere dine fakturaer og de fradragene du har 6 ganger pr år.

Driver du aksjeselskap og tar ut lønn til deg selv, må du også lage A-meldinger. De legges inn i Altinn og går til NAV, SSB og Skatteetaten. Du må også trekke forskuddsskatten din og ha denne på egen skattetrekkeskonto. Det er straffbart – og straffes faktisk med fengsel hvis man ikke har skattetrekkmidler på slik egen konto. Du kan bare betale forskudds trekket fra denne kontoen.

Av: Eva Nygaard

kontrakter

Få alt på stell med avtaler i hverdagen. Her er våre mest kjøpte avtaler! Kun 20kr pr signatur

Samboeravtale

kr 2499

Kommer snart

Les mer

Kjøpsavtale

kr 2499

0,-

Les mer

Fremtidsfullmakt

kr 2499

Kommer snart

Les mer

Låneavtale, vederlag

kr 2499

0,-

Les mer
Last ned appen Lawyered!
En enkel måte å lage kontrakter når du er på farten!